Albert van den Berg
Opinie

Opinie

Gewoon wat opinie stukjes hoe ik soms tegen dingen en het gedrag van mensen aan kijk.
Ik probeer vooral prikkelend te schrijven en vaak met een knipoog, als je daardoor op scherp komt te staan heb ik mijn doel bereikt.

Onderstaand de index, als je op de titels klikt spring je naar het betreffende opinie stuk. Scrollen kan natuurlijk ook nog steeds.
Hopelijk veel leesplezier.

Leef ik een wereld met hersenloze zombies ?
Hebben we het niet te gemakkelijk ?
Secretaressedag, nou en !!!!
Overdrijven is ook een vak.
Mijn (waarschijnlijk afwijkende) mening over minimalistisch leven.
Zijn we helemaal gek aan het worden ?
Het leed dat Bitcoin heet.

Leef ik een wereld met hersenloze zombies ?

Ik ben iemand die altijd rondkijkt, probeer mij bewust te zijn van de dingen die rond mij heen gebeuren en het gedrag van mensen. Maakt niet uit of ik sta te tanken, op een bankje zit, door een druk winkelcentrum loop of in het verkeer natuurlijk.
Nou die laatste 2 zijn tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend, veel mensen lijken zich niet te beseffen dat er iets meer om zich heen is dan de bubbel waarin ze leven.

De loopstromen in een winkelcentrum worden verstoord omdat er tig mensen met mobieltjes in hun hand ronddwalen.
Echt dwalen noem ik het, ze zwalken bijna doelloos op een veel lager tempo dan de rest, met stuiptrekkende duimen en starend naar dat ding en de grond.
De meeste horen ook niets, veel hebben ze van de dopjes in, waarvan ik soms denk dat het van die opzetstukken zijn van een elektrische tandenborstel, maar er zijn er ook die van die grote oorwarmers op hebben.

Je ziet ze ook op de fiets, draadje tussen hun hoofd en een batterij om hun hersens te voeden.
1 Hand aan het stuur en dan voorover gebogen net of als ze tegen windkracht 7 in trappen, beenbewegingen lijken nog wel enigszins automatisch te gaan. Binnenkort gaat dit 95 € boeten kosten, een gigantische inkomstenbron voor de regering, tenminste als de politie er tijd voor heeft.

Bij de kassa zie je iets vergelijkbaars, ze staan stil, staren wat naar beneden en ineens vliegen ze weer vooruit, maakt niet uit of jij dat karretje in je rug krijgt. Sorry er appte iemand, ja dikke neus het is mijn rug, kon ik toch niets aan doen zeggen ze ook nog gerust, je moet blij zijn dat ik nog iets van sorry over mijn lippen krijg.

Zelfs als ze aan de beurt zijn hebben ze nog niet het besef dat ze aandacht moeten geven aan het inladen en betalen, oh ja stom sorry, even pinpas zoeken, uh postcode ? Even denken, betalen ? he een porretje leuk.

Ik ben niet zo bang dat onze nakomelingen een slechte aarde krijgen, meer dat onze aarde slechte nakomelingen krijgt.

Hebben we het niet te gemakkelijk ?

Naar aanleiding van een post over e-bikes die ik las vloog meteen deze gedachte door mij heen.
Hebben we het tegenwoordig niet te gemakkelijk, zijn we ons teveel aan het verwennen en verliezen we daardoor bepaalde vermogens ?
Maar wordt de mensheid daardoor juist niet veel te afhankelijk van de techniek ?
Het menselijke lichaam heeft de eigenschap zich aan te passen, dat werkt alle kanten op.
Revalidatie, vraagt inspanning om onze spieren weer te gebruiken. Scootmobiels geven ons lichaam de kans om te berusten en de spieren te laten verslappen.

Ben ik tegen deze hulpmiddelen ? Nee natuurlijk niet, maar we moeten ze als hulpmiddelen zien, soms kan het ook niet anders, maar vaak worden ze gebruikt als vervangers voor onze eigen spieren en lichaam.
Dit is helemaal geen kritiek op mensen die dit soort middelen echt nodig hebben, maar op het pushen van de commercie om ons te overtuigen dit soort middelen maar te kopen zodat ons leven gemakkelijker wordt.
Inderdaad wordt het gemakkelijker, maar dat is nu net het gevaar ligt, dat het te gemakkelijk wordt.

Secretaressedag, nou en !!!!

Vandaag (derde donderdag van april) is het dus secretaressedag, mooi voor die mensen en waarschijnlijk ook verdiend.

Maar waarom eigen een beroeps dag, ik heb altijd geleerd dat mensen betaald krijgen voor de taken die ze uitvoeren, waardering van de baas hoort daar zeker bij.
Maar waarom dan een secretaressedag nog extra er boven op ?
Let wel, ik gun het die mensen van harte, ze zullen zeker extra dingen doen en misschien maken ze ook wel (on)betaalde overuren.
Maar dan nog begrijp ik niet dat er voor 1 arbeidersgroep een aparte dag in leven werd geroepen.

Ik zeg maar iets :
Stratenmakersdag, mannen die de hele dag, met diverse weertypen, voor hun baas op de knieën zitten, rug en knieën kapot na jaren zwoegen, denk ook aan de bilspleet waar ze ons ook op trakteren.

Loodgietersdag, mensen die in onze ontlasting en doorgespoelde wc doekjes en maandverband zitten te wroeten om de riolering weer gangbaar te maken zodat wij weer ongestoord van ons toiletbezoek kunnen genieten.

Barmannen/vrouwendag, mensen die iedere avond en soms tot laat in de nacht gezwets en gezeur aan moeten horen, nagestaard worden om maar een blik van borsten of billen op te vangen.

Cipiersdag, mensen die de hele dag te horen krijgen dat ze maar een zielig baantje hebben, veel te weinig verdienen in vergelijking met de meeste mensen die tijdelijk aan hun zijn overgedragen.
Soms ook nog te horen krijgen dat de de criminelen weten waar hun kinderen op school zitten en dat ze best een telefoontje mee naar binnen kunnen smokkelen.

Ambulancepersoneeldag, mensen die er alles aan doen om ons het leven te redden en dan ook nog bestookt met vuurwerk, bedreigd en bestolen worden.

Begrijp mij niet verkeerd, ik gun het secretaresses van harte dat ze een bosje bloemen, cadeaubon, flesje parfum of dagje wellness krijgen aangeboden.
Natuurlijk wil een secretaresse ook wel eens serieus genomen worden. ?
Maar waarom al die andere mensen die dagelijks voor hun baas of medemens klaar staan niet ??

Zo dat is er weer uit ? Ik wens iedereen een hele mooie en gewaardeerde dag toe. ? ?

Overdrijven is ook een vak.

Ik kijk op het ogenblik heel weinig TV, zelfs vergeleken met wat ik normaal doe.
Mijn dagelijkse wereldfeitjes en lokaal nieuws haal ik uit de schrijvende pers, je moet toch wat om enigszins met de wereld in verbinding te blijven lijkt het.
Hoewel ik meer heb met bloemetjes en vlinders ?

Wat heeft een schrijvende pers nodig ? Aandacht !!
Dit tegenstelling tot TV waar we in onze luie stoel een beetje hangen en de beelden en tekst al dan niet in ons opnemen.

Dus aandacht, dat bereiken ze sinds jaren door lokkende koppen boven een artikel, dat doet de krant anders wordt hij niet gekocht, of zelfs niet opgepakt om gelezen te worden.
Ook de roddelbladen, voorpagina helemaal vol met pakkende koppen, tja ook die dingen moeten verkocht worden.

Zelfs de nieuwspagina´s moeten er aan geloven, foto met een goede kop en dan maar hopen dat de klikkende surfer de moeite neemt om iets meer tijd aan jou artikel en dus ook aan advertentietijd te besteden.
Dus een pakkende kop is goud waard, anders wordt je artikel niet/minder gelezen, maar hoever ga je met zo´n kop ?
Vertel je kort exact inhoudelijk waar het artikel over gaat, of overdrijf je de boel een beetje ?

Een paar koppen die mij opvielen, gewoon random van verschillende nieuwssites :
www.rtlnieuws.nl/economie/nabestaanden-krijgen-vaak-minder-pensioen-dan-verwacht.
Oei niet zo best dus en het klopt ook wel in een aantal gevallen. Maar in de eerste blokje tekst lees ik al 2 keer SOMS, dat is weer anders dan VAAK.

www.nu.nl/internet/5362454/pinstoring-zorgde-miljoenen-euros-schade.html
Pats in een keer een zware slag aan de Nederlandse economie.
Natuurlijk we zijn afhankelijk van pinnen geworden en het is zwaar klo… dat het niet werkte, maar die koelkast die wilde pinnen wordt echt wel gekocht. De winkel heeft daar zeker een bestelopdracht voor gemaakt en anders moeten we hem toch hebben, misschien zien we hem vandaag wel goedkoper.
Het heeft zeker gevolgen voor moment aankopen, maar dat brood moeten we vandaag toch kopen en en die koelkast moet vervangen worden, dus ik twijfel aan miljoenen schade.
Dat zou overigens ook betekenen dat consumenten gisteren miljoenen bespaard hebben. ?

www.omroepbrabant.nl/Mercedes van meer dan 300.000 euro total loss bij botsing
Zo dat is een gigantisch verlies, en laten we eerlijk zijn dat is het ook, 300.000 € weg/kwijt.
Maar is dat ook zo, of is het een flinke schadepost maar toch een heel stuk minder, maar toch nog veel hoor ?

Volgens omschrijvingen is total loss :
De situatie wanneer een voertuig na een schade economisch gezien niet meer gerepareerd kan worden.
Als ik zo naar die auto kijk heeft hij best flinke schade, maar voldoet hij niet aan de omschrijving van total loss, ik weet vrijwel zeker dat deze weer terug komt op de weg.

 

Mijn (waarschijnlijk afwijkende) mening over minimalistisch leven.

Het is een hype geworden, minimalistisch leven, heel vreemd want in de jaren voor de oorlog was dit heel gewoon bij de meeste mensen.
De reden : ze hadden geen geld voor allerhande dingen te kopen, de marketing machines hijgden niet in hun nek en de spullen waren duurzaam.

Gewoon een simpel voorbeeldje in de jaren 50-70 ging een automodel 5-10 jaar mee voordat er een nieuw model van uitkwam.
Tegenwoordig is er elk jaar wel een “update” andere grill, achterlichten, dashboard en meer van dit soort cosmetische dingen puur en alleen om mensen over te halen maar een nieuw model te kopen en te pronken naar buren en vrienden die dan natuurlijk niet achter kunnen blijven.
Tja en een nieuw model was meteen ook “iets” duurder.
Helaas wil je de oude auto inruilen is het model verouderd, de kleur verkeerd, de extra´s brengen niets meer op en moet er weer flink wat geld bij.

Toen ik op mijzelf ging wonen nam ik vaste telefoon, een van de eerste met druktoetsen, dat ding heb ik volgens mij 10 jaar gehad, er waren toen zelfs al hoesjes om er over heen te doen.

Tegenwoordig mag je blij zijn als het ding van honderden euro´s het een maand na de garantietermijn nog werkt. Als we hem al niet eerder ingeruild hebben voor een nieuwere en “betere” die toch “gratis” is bij het abonnement.

Mijn opa en oma hadden alles wat ze nodig hadden, niet meer of minder, hooguit het “kast stel” 3 blauwe vazen die ze kregen toen ze trouwden en toen ze stierven ruim in de 80, nog steeds op dezelfde kast stonden.

Verwar minimalistisch niet met Spartaans, (wat veel gebeurd) je hoeft en moet jezelf geen dingen ontzeggen, dat zou jammer zijn en jezelf tekort doen.
Je moet kopen wat je nodig hebt om te leven en doen wat je graag wilt, ook nu weer niet meer, maar zeker ook niet minder.

Ik woon klein huis en voor velen onbegrijpelijk lijkt, toch heb ik alles wat ik nodig heb en wil.
Ik koop geen dingen die ik niet gebruik, maar wat ik koop gebruik ik ook.
En daar gaat het vaak mis, mensen worden door de marketing en maatschappij beïnvloed om een bepaald iets te kopen, leuk nieuw speeltje en daar spelen we dan ook mee. Korte tijd later verdwijnt het in de la of wordt na korte tijd vervangen door een nieuw speeltje.
De economie moet draaien en geld moet rollen tenslotte.

Mijn situatie, ik heb een snelle PC met alles er op en eraan, ik ben 2 maanden bezig geweest met onderzoeken wat ik nodig had, uiteindelijk alle onderdelen los gekocht en hem zelf gebouwd.
Voor de kenners, ik heb getwijfeld tussen een I5 en I7 processor, deze I5 is voor mij ruim voldoende en was 100 € goedkoper, voor dat geld kon ik meer geheugen en een SSD kopen.
Deze PC is razendsnel, veel opslag en geheugen en een 24 ” IPS scherm bijgekocht, ik heb hem nu 5 jaar en denk er nog 5 jaar mee te kunnen doen voor hij aan (deels) vervanging toe is.
Precies afgestemd op mijn behoeften, ik kan hem vele jaren gebruiken en is per onderdeel aanpasbaar of te repareren.
Dus duurzaam en op jaarbasis ook nog eens goedkoop.

Mijn camera, ik had een hele grote rugzak met van alles erin, veel lenzen en accessoires die ik in de jaren verzameld had.
Op en gegeven moment kwam ik erachter dat ik het meeste niet meer gebruikte en zelfs te weinig met mijn hobby deed, overdaad schaad zeker.

Aangezien mijn camera echt te oud werd en voor mij te zwaar ben ik mij gaan oriënteren op een nieuwe. Mijn oude set te koop gezet zodat ik geen haast zou hebben met de verkoop en mij niet onder druk gezet voelde als iemand te laag zou bieden, haast kost immers geld.

Ik ben ruim 3 maanden mee bezig geweest met een zoeken wat aan mijn eisen voldoet, ik ga niet over een nacht ijs ondanks als die schreeuwende reclames en TV programma´s als “het perfecte plaatje” wat een grote reclameshow is.

Op een gegeven moment was ik er wel uit wat ik nodig had en dan is het wachten op een mooie aanbieding, die kwam er en dat scheelde veel geld in de winkel. Direct korting + een cash-back van het merk zelf.
Ik heb een complete set met alles erop en eraan, maar alles wordt minimaal 1-2 keer per week gebruikt.
Past allemaal in een kleine gemakkelijk draagbare tas.
De set is voor mij toekomstbestendig en ik denk met de camera zeker nog 7 jaar te kunnen doen, als die “verouderd” is kan ik altijd een nieuwe body kopen en mijn lenzen en accessoires blijven gebruiken.

Je ziet het, ik woon klein, heb een beperkt budget, koop zelden in een opwelling en heb niet veel.
Maar ik ontzeg mij totaal geen enkele luxe, maar de dingen die ik koop gebruik ik volop en beleef daar veel plezier aan.

Ik haal zoveel mogelijk van mijn eigen landje, een grote voorraad aan ingemaakte producten en verder rommel ik het een en ander bij elkaar om dit leven financieel vol te kunnen blijven houden.

Minimalistisch heeft niets met Spartaans te maken, je hoeft jezelf niets te ontzeggen, maar het moet voldoen aan wat je nodig hebt en daar kun je heel gelukkig mee worden/zijn.

Zijn we helemaal gek aan het worden ?

In wat voor een wereld leven we tegenwoordig, of wat maken we ervan ?

Een groot deel van de wereld heeft honger en dorst en kan amper een menswaardig bestaan voeren, een klein deel leeft zich uit in allerlei excessen.

“Een klein deel” vroeg ik mijzelf af, zeker toen ik de afgelopen weken de reclames voor de nieuwe Samsung en Apple telefoons voorbij zag komen.
Uiteraard zonder direct de prijs erbij dat zou maar afschrikken.
Maar nu zijn de prijzen bekend, wat onder de 1000 € voor de Samsung en ruim erboven voor de Apple, wow dat zijn nog eens prijzen voor een ding wat bestemd is om mee te bellen. (In guldens 2.100 tot 2500)

Ik las dat 90 mensen de hele nacht voor de deur hebben gelegen om een nieuwe Apple “als eerste te mogen kopen”.

Nee, deze nieuwe kan veel meer zeggen de verkopers en gebruikers, er zitten ook 1 of 2 camera`s, agenda op, je kunt er mee op internet, office pakket en ook spelletjes mee doen.
Oh ja, bellen kan ook.
Ja aan mijn hoela, niets in mijn belevingswereld rechtvaardigt dit soort prijzen voor zo´n overbodig ding.
Inderdaad overbodig in vrijwel alle gevallen, de merken, marketing en verkopers zullen U zeker op andere gedachten brengen of al gebracht hebben.
U kunt waarschijnlijk niet meer zonder.

Tja, hebben we zomaar 1000 € liggen voor zoiets ?
Maakt niet uit joh, je krijgt hem helemaal gratis bij je abonnement, dat heb je toch nodig want je appt veel met je vrienden en Facebook moet binnen handbereik zijn, dus is een gratis telefoon mooi meegenomen.
Eigenlijk krijg je er dus geld bij want je oude telefoon kun je dus mooi verkopen aan mensen die “daar toch niets om geven”

Maar was je “oude” telefoon 1-2 jaar geleden niet hetzelfde vlaggenschip als wat je nu hebt ?
Nee man deze kan veel meer, is sneller, mooier en beter, en krijg hem zomaar bij verlenging van het abbo.
Dat je ondertussen maandelijks veel geld moet betalen om te kunnen appen en bellen in de buitenlucht, want met wifi in de buurt kost het niets, vergeten de mensen de mensen.

Dat ze sinds begin dit jaar ook geregistreerd staan in het BKR en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn hebben ze waarschijnlijk totaal geen notie van.

Is een telefoon van pakweg 100-250 € (nog aardig wat geld) ongeschikt of denken we dat maar ?
We hebben het al zo krap, krijgen weinig, huren en de zorgkosten gaan flink omhoog.
Maar we zitten wel de hele dag met zo´n ding in ons handen, communiceren met de wereld noemen we dat.
Nee, lekker op een bankje naast elkaar elkaar in de ogen kijken, op lichaamstaal letten, en praten en luisteren, dat is communiceren.

Ach iedereen moet het zelf weten en zijn eigen mening vormen, dat laatste hoop ik van harte, maar als je weer op de dure telefoon kijkt en je ziet dat de tandarts duurder is geworden klaag dan niet.
Ook hij/zij wil een nieuwe telefoon en dat gat moet gedicht worden ? ?

Het leed dat Bitcoin heet.

Laat ik voorop stellen dat ik niet tegen een alternatief betaalmiddel ben, de bemoeienissen van de banken en het maar onbeperkt controleren en reguleren mag zeker een halt toegeroepen worden.

Persoonlijk voel ik meer iets voor kleinschalige betaalmiddelen, iets wat je krijgt voor een dienst of product en weer kunt gebruiken voor iets anders.
Bijvoorbeeld je werkt graag in de tuin en je krijgt van iemand een alternatieve munt, voor die munten kun je dan weer een oppas, een kapster of een maaltijd van iemand die graag kookt betalen. Gewoon lekker lokaal met waardering voor elkaar zonder dat banken er bemoeienis mee hebben.

Sinds een paar jaar zijn er digitale “munten” een ervan is de Bitcoin, ze zijn te verwerven door het oplossen van puzzels, meestal complexe berekening, daar is rekenkracht voor nodig, heel veel rekenkracht.
Dit wordt gedaan met een computer en wordt mining genoemd en het liefst met een flinke grafische kaart erin omdat die er goed in zijn.

Wat de waarde van een Bitcoin is weet niemand, dat kan per seconde veranderen, de reden van fluctuaties kan van alles zijn, iemand roept iets en dan kelderen ze gigantisch, tijd geleden nog van 18.000 € naar minder dan 80.000 in een paar dagen/weken.

Maar van de andere kant als er maar reclame, marketing genoeg voor gemaakt wordt stijgt de vraag, iedereen, ook de gewone man, wil natuurlijk gemakkelijk rijk worden.
Zoals alles in de wereld als de vraag stijgt, stijgt ook de prijs.
Wat de reguliere waarde gaat worden is onbekend, het kan een enorme luchtbel zijn en leeglopen of zelfs klappen, maar kan ook stabiliseren of nog veel verder stijgen.

Het grote voordeel heb ik al genoemd, geen bemoeienis door banken en regeringen, hoewel dat laatste al ingeperkt gaat worden door nieuwe wetgevingen en in Nederland staan ze gewoon vermeld op je belastingaangifte, je moet er belasting over betalen.
Witwassen kun je ze ook voor gebruiken omdat ze niet zomaar te traceren zijn.
Natuurlijk kun je er heel veel geld mee verdienen, als je op tijd koopt en verkoopt.

De waarde is vaag en er is geen tegenwaarde zoals bij goud nog enig zins het geval is, je kunt zomaar veel geld verliezen.
Waar bewaar je Bitcoins ? Dit gaat vaak in wallets, zoek wel een betrouwbare anders kunnen ze zomaar weg zijn, dit is al meerdere keren gebeurd.

Omdat de waarde van Bitcoins hoog is en is dus ook mining interessant, voor het minen van Bitcoins heb je dus computerkracht nodig en dat kost heel veel energie.
Er gaat naar schatting net zoveel energie in mining om als een middelgroot land verbruikt, dat is enorm.

Voor mining worden zelfs complete mining parken ingezet, dat zijn enorme complexen met “computerstallen” die vol staan met mining machines, een grote varkensboer in Noord Brabant zou er stik jaloers op zijn.
Veel van die grote parken staan in China en Rusland waar ook nog eens erg vuile energiebronnen gebruikt worden.

Om een mining machine te bouwen zijn onderdelen nodig, vooral het grafische gedeelte dient zwaar te zijn, daar zit veel rekenkracht.
Videokaarten, een gedeelte in een computer dat voor de beeldverwerking zorgt, zijn zeer gewild en de prijzen staan zwaar onder druk.
NVIDEA de grootse leverancier van videokaarten levert ook high end kaarten voor gamers en videobewerkers.
De nieuwe kaarten die uitkomen zijn niet aan te slepen en in een mum van tijd uitverkocht, vaak al in de voorverkoop zodat de gewone gebruikers en gamers ze niet of tegen een zeer hoge prijs kunnen kopen.
Ik heb het dan over insteekkaarten die tussen de 700 en 1200 € kosten.

Bedenk dan dat er veel meer achter de Bitcoin zit dan op het eerste moment lijkt.
Het is zeker geen goud wat er blinkt.

error: Content is protected !!