Albert van den Berg
Metafoor darmkanker

Metafoor darmkanker

Ik probeer het gevoel over mijn ziekte (darmkanker) met een metafoor duidelijk te maken.
Darmkanker als een soort van ongedierte in een riool en huis.

Ongedierte.
Ik woon in een goed huis, niet zo mooi, maar wel sterk, maar vooral het is mijn tempel.

Het Ministerie van huizen heeft diverse programma´s opgesteld waar iedereen zijn huis periodiek kan laten testen op diverse verborgen gebreken.
Dit jaar kwam mijn huis in aanmerking voor het Nationaal Programma Controle Interne Riolering. Ik kreeg van het ministerie een paar test strippen keurig volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt en geretourneerd aan het ministerie.

Na een poosje werd een bericht gestuurd dat er iets gevonden was op de test strippen, niets verontrustends maar wel werd aangeraden de riolering te laten controleren door een controleur van het Ministerie, deze werd gratis toegewezen.

Het Ministerie vind het belangrijk dat burgers gezond leven. De controleur kwam en controleerde het gehele interne rioolsysteem met een lange flexibele slang en camera. Op 2 plekken werd iets gevonden, aanwijzingen van ongedierte, 1 plek kon meteen gereinigd worden, maar van de andere moesten een paar monsters genomen worden.

Een week later kreeg ik de uitslag, slecht nieuws, beide plekken waren aangevreten door ongedierte en er moest snel een actieplan opgesteld worden om de boel nog te kunnen redden, het ongedierte zou zich namelijk al verspreid kunnen hebben.

Er werden door technici van het Ministerie diverse scans gemaakt en monsters genomen van zowat alles, alle materialen en onderdelen werden nagekeken en getest.
De uitslag van alle analyses was dat tot zover mogelijk te zien was alleen de 2 plekken van het laatste deel van het riool aangetast waren.

Het actieplan werd opgesteld, het Ministerie stelde wederom kosteloos een aantal verdelgers beschikbaar, alles werd met een bepaald soort vergif behandeld, dagelijks het aangedane gedeelte beschenen met een speciale lamp, het ongedierte zou door deze combinatie dood gaan of zich wel gedeisd houden. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan de behandeling, alles ging stinken, het gif zal in elke porie, het riool ging gisten en borrelen, het stucwerk werd groezelig en bladerde af op een paar plaatsen.

Na 5 weken behandeling mochten de deuren en ramen weer open gezet worden en alles laten luchten, dat was heel erg hard nodig.

De controleur van het Ministerie komt over 4 weken weer een controle uitvoeren, kijken of het ongedierte ook echt dood is, of ze nog een sessie moeten doen of in het slechtste geval alles al verval geraakt is.
Hij heeft in ieder geval voorgesteld het aangetaste stuk riool te laten verwijderen, aangezien het onder de binnenvloer ligt zal er flink opengebroken moeten worden en even niet bruikbaar zijn.

Voor de zekerheid maken ze een extra uitgang aan de voorkant die uitkomt in een soort emmer die ik dan meerdere keren per dag moet legen. Maar hopelijk is dat tijdelijk en kan over een paar maanden de hoofdaansluiting weer gebruikt worden.

Daarna zal alles de komende 10 jaar periodiek gecontroleerd worden door het Ministerie, ongedierte kan zich namelijk heel diep verstoppen of terug komen.
Tja leuk is anders, kost een hoop tijd, werk en energie. Geluk is dat het Ministerie alles betaald en ik straks hopelijk wat langer in mijn tempel mag blijven wonen.

error: Content is protected !!