Albert van den Berg
Serra da Estrela.

Serra da Estrela.

De Serra da Estrela is een van de grootste bergketens in Portugal met daarin gelegen de Torre, met 1993 meter het hoogste punt van het Portugese vasteland.
Met een trucje, een bouwsel van 7 meter, hebben ze het hoogste punt verhoogd naar 2000 meter.

De Serra da Estrela is ongeveer 300 miljoen jaar geleden ontstaan.Door verschuiving van aardplaten kwam het graniet aan de oppervlakte.
Ongeveer 65 miljoen jaar geleden begon het Afrikaans continent zich verder te bewegen en duwde het Iberisch schiereiland tegen Europa aan. Hierdoor ontstonden niet alleen de Pyreneeën, maar ook sommige oude gebergten werden opnieuw omhoog worden gedrukt, de Serra da Estrela was er daar een van.

In de ijstijden was de top bedekt met een dikke ijslaag. Naar alle kanten werden dalen door gletsjers uitgeschuurd, ook het dal van Andorinha, is een uitloper van een gletsjer.
Op de Torre kan ´s winters worden geskied, er zijn een aantal skiliften en pistes aangelegd.

Omdat de lucht zo schoon is en het klimaat gunstig voor de behandeling tegen TBC zijn er vroeger veel sanatoria gebouwd in de Serra da Estrela.
Het is een rustig en stil natuurgebied met prachtige uitzichten, meertjes, granietformaties en een gevarieerde flora en fauna, bij uitstek geschikt voor wandelingen en foto´s maken.

Klik op de foto’s voor grotere weergave.

error: Content is protected !!