Albert van den Berg
Piódão

Piódão

Piódão het typische leistenen dorpje ligt in de Serra do Açor een deel van de Serra da Estrela. de Serra do Açor bestaat grotendeels uit leisteen in tegenstelling tot graniet wat typisch is voor de Sera da Estrela.
De huizen in de dorpjes in dit gebied zijn dan ook vaak uit leisteen opgebouwd, zowel de muren en de daken. het is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes in Portugal.
Het heeft sinds 1978 een monument van algemeen belang en daardoor beschermd dorpsgezicht. Door deze status moeten alle huizen met gebakken pannen weer leisteen daken en muren krijgen ook nieuwe huizen en andere gebouwen moeten hieraan voldoen.

Piódão is een typisch bergdorp, de huizen staan dicht tegen de helling en daardoor beschermd tegen de wind. De omgeving zorgt voor bouwmateriaal, hout en leisteen. De muren bestaan meestal uit een dubbele laag leisteen, de daken zijn van grote platte leistenen gemaakt

In dit bosrijke gebied vinden we veel tamme kastanjes, pijnbomen, eiken, en eucalyptusbomen maar ook olijfbomen, en natuurlijk gele brem en de gaspeldoorn.
Het gebied is rijk aan waterstroompjes uit de bergen.

Elk jaar bezoeken vele toeristen dit schitterende gebied, waar men behalve het bezichtigen van de typische dorpjes men ook heerlijk kan wandelen in de bergen, de meeste routes zijn voor een gemiddelde wandelaar goed te doen.

Klik op de foto’s voor een grotere weergave.

error: Content is protected !!