Albert van den Berg
Coimbra

Coimbra

Coimbra is de hoofdstad van het district (provincie) Coimbra met ongeveer 144.000 inwoners.
Het is een van de grootste steden van Portugal, ligt aan de Mondego en was in de middeleeuwen ongeveer 100 jaar de hoofdstad van Portugal.

De universiteit is een van de oudste van Europa, gesticht in 1290 en in 1537 in Coimbra gevestigd, er studeren ongeveer 20.000 studenten en heeft een zeer rijke traditie, heel veel studenten dragen de traditionele kleding met trots en respect.

Romeinen hebben Coimbra gesticht, later is de stad in verschillende handen gevallen.
De fado van Coimbra is zeer geliefd bij velen.

Ook heeft de stad een universiteit ziekenhuis, waar patiënten uit grote delen van het land naar toe komen.
Het IPO (Instituto Português de Oncologia de Coimbra Francisco Gentil) ziekenhuis is helemaal gespecialiseerd in de behandeling van kanker.
Ik ben daar behandeld en het behoort tot de beste ziekenhuizen met een zeer grote kennis en betrokkenheid naar de patiënten.
Verder nog een groot privaat ziekenhuis genaamd Idealmed, supermodern en afspraken zijn op tijd, heel anders dan bij de staatsziekenhuizen, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.

Uiteraard zijn er verschillende grote winkelcentra, het Forum is misschien het bekendste en is te zien als men de stad nadert. Gratis parkeren in de grote parkeerkelders en voorzien van verschillende soorten winkels en op de bovenverdieping veel verschillende restaurantjes.

Paar dingen die men zeker moet bezichtigen :
De oude stad met vele smalle steile straatjes en eeuwenoude gebouwen, een prachtige oude universiteit, de oude en de nieuwe kathedraal, de fadohuizen, de bibliotheek Joania, de botanische tuin, Quinta das Lagrimas, Santa Cruz, Santa Clara, diverse musea, Portugal dos Pequenitos.

Klik op de foto’s voor grotere weergave.

error: Content is protected !!