Albert van den Berg
Mijn tuin

Mijn tuin

Ik heb een klein huisje en een leuke ruime tuin van bijna 300 m2.
Werken in de tuin vind ik heerlijk, gewoon om bezig te zijn, iets op te bouwen en te verbouwen. Ik doe dat al een jaar of 40, wel met tussenpozen.
Verstand van een bloementuin heb ik niet, ik doe eigenlijk maar wat. Ik probeer zo min mogelijk te kopen, vind zelf stekken erg leuk en ruilen natuurlijk.
De mensen hier in de buurt zijn heel aardig en ik krijg regelmatig plantjes, natuurlijk geef ik ook weer terug, zo werkt dat.

Ik had sinds het andere huis nog wat stekken staan en heb een groot deel kunnen redden met de verhuizingen.
Ook heb ik van een paar goede vrienden zaadjes gekregen en had zelf nog het een en ander. Ze zijn grotendeels opgekomen ondanks het wisselvallige weer en oudere zaadjes

Op mijn landje staan 3 oude bomen, een sinaasappel, een mandarijnen en een pruimenboom, zelf heb ik nog 14 fruitboompjes bijgezet, tot nu toe doen ze het goed. Achteraan wat slechter omdat daar de grond wat minder is, maar daar gooi ik wel extra voeding neer.
Tuinieren doe ik biologisch, dus zonder kunstmest of vergif, ik wil wat ik eet zo van de grond kunnen halen en eten.

Ik heb veel groente staan, teveel maar dat gaat in de vriezer en in maak ook in flessen. Natuurlijk wordt ook het een en ander afgegeven aan mensen die ik ken en mag natuurlijk.
Het eerste jaar valt mij niet tegen, het onkruid stond 1,5 meter hoog en daar heb ik dit jaar nog veel werk aan. Ik maak 2 of 3 keer per week de grond los met de cultivator, ben daar ongeveer 1 tot 2 uur mee bezig op mijn dooie gemak. 1 Keer per week loop ik met een emmer rond om onkruid dicht langs de planten te wieden.
Op deze manier hou ik gemakkelijk onder controle en put ik het onkruid. Vooral grassen, langzaam uit, het is een kwestie van bijhouden.

Tuinieren in Portugal is anders dan in Nederland, hier lopen we 6 tot 8 weken voor. Het vriest hier bijna niet of zachtjes, wel is het in de zomer warm tot heet, en vooral droog.
Dus daar moet je met het planten zeker rekening mee houden.

Het is een gemakkelijke tuin voor mij, ligt naast mijn huis en beide anderen huizen woont niemand, dus lekker rustig. Aan de achterkant is een groot veld met alleen olijfbomen.
Het uitzicht is mooi en vanaf de groentetuin kijk ik over mijn huis zo een heel eind weg.
Goede plek en ik ben hier gelukkig.

Als je met de aanwijzer boven een foto blijft hangen of aanklikt wordt de foto groter.

 

Klik op de foto’s voor een grotere weergave.

error: Content is protected !!