Albert van den Berg
Mijn tuin

Mijn tuin

Ik had een klein huisje op 395 m2 terrein, de groentetuin is bijna 300 m2.

Update : Ik ben in september 2023 verhuisd, dus een deel van dit verhaal is verleden tijd.
Ik heb nu een terrein van bijna 3000 m2. Hier staan ongeveer 40 olijfbomen en een paar fruitbomen op maar verder niets, dus moet ik weer geheel opzetten, hierover later meer

Werken in de tuin vind ik heerlijk, gewoon om bezig te zijn, iets op te bouwen en te verbouwen. Ik doe dat al een jaar of 40, wel met tussenpozen.
Verstand van een bloementuin heb ik niet, ik doe eigenlijk maar wat en dan het liefste in potten. Ik probeer zo min mogelijk te kopen, vind zelf stekken erg leuk en ruilen natuurlijk.
De mensen hier in de buurt zijn heel aardig en ik krijg regelmatig plantjes, natuurlijk geef ik ook weer terug, zo werkt dat.

Ik had uit mijn huis na de brand van 2017 nog wat stekken over en voor een groot deel kunnen redden met de verhuizingen.
Ook heb ik van een paar goede vrienden zaadjes gekregen en had zelf nog het een en ander. Ze zijn grotendeels opgekomen ondanks het wisselvallige weer en oudere zaadjes

Op het oude landje stonden 3 oude bomen, een sinaasappel, een mandarijnen en een pruimenboom, zelf heb ik nog 17 fruitboompjes bijgezet, ze doen ze het erg goed en pluk ook fruit .
Tuinieren doe ik biologisch, dus zonder kunstmest of vergif, ik wil wat ik eet zo van de grond kunnen halen en eten.

Ik heb veel groente staan, teveel maar dat gaat in de vriezer en in maak ook in flessen. Natuurlijk wordt ook het een en ander afgegeven aan mensen die ik ken en mag natuurlijk.
Ook genoeg aardappels waardoor ik al meer dan 2 jaar niet hoef te kopen.
Het eerste jaren vielen mij niet tegen, het onkruid stond 1,5 meter hoog en daar heb ik het eerste jaar nog veel werk aan. Ik maak 2 of 3 keer per week de grond los met de cultivator, ben daar ongeveer 1 tot 2 uur mee bezig op mijn dooie gemak. 1 Keer per week loop ik met een emmer rond om onkruid dicht langs de planten te wieden.
Op deze manier hou ik aardig onder controle en put ik het onkruid uit. Vooral grassen, langzaam uit, het is een kwestie van bijhouden.

Tuinieren in Portugal is anders dan in Nederland, hier lopen we 6 tot 8 weken voor. Het vriest hier bijna niet of zachtjes, wel is het in de zomer warm tot heet, en vooral droog.
Dus daar moet je met het planten en zaaien zeker rekening mee houden.

Het is een gemakkelijke tuin voor mij, ligt naast mijn huis en in beide anderen huizen woont niemand, dus lekker rustig. Aan de achterkant is een groot veld met alleen olijfbomen.
Het uitzicht is mooi en vanaf de groentetuin kijk ik over mijn huis zo een heel eind weg.

Als je de foto aanklikt wordt deze groter.

 

Klik op de foto’s voor een grotere weergave.

error: Content is protected !!