Knutten en meer irritante dingen
Knutten en meer irritante dingen

Knutten en meer irritante dingen

Knutten zijn irritante beestjes, knutten  zijn hele kleine mugjes (1 tot 4 millimeter) maar ze steken flink. Ik heb er hier in Portugal elk jaar wel een paar keer last van, je ziet ze bijna niet en het steken voel je ook niet, maar dan. Bij mij altijd flinke bulten en vooral erge jeuk, dat kan wel weken duren. Mocht je zo’n plekje dagen later krabben begint de jeuk weer. Ik krab de bulten meestal kapot, de pijn is minder erg dan de jeuk.
Paar weken geleden was het flink raak, ik had ’s avonds wat geholpen in iemand zijn tuin en daar ben ik blijkbaar door tientallen knutten krengen aangevallen. Ik zat aan de rechterkant van mijn lichaam en hoofd helemaal onder de bulten. Ik kon ’s nachts niet slapen en heb een paar keer een koude douche genomen wat iets hielp.
De volgende dag bij de apotheek een tube Fenistil gel gehaald en de bulten een paar keer ingesmeerd, dat hielp goed. Dus nu behoort dat tot mijn tot mijn standaard huis voorraad en EHBO bij knutten steken.

Ik word 65 en dan moet er blijkbaar van alles gebeuren. Rijbewijs verlengen in Portugal en mijn Nederlandse pensioen(tje) komt in zicht.
Het rijbewijs moet hier met 60-65-70 en daarna elke 2 jaar verlengd of vervangen worden. Bij deze verlengingen hoort ook een medische keuring, het melden moet door de dokter online gebeuren en het verlengen kan daarna ook online.
Maar daar ging het al stroef, mijn huisarts is al maanden ziek en geen vervangers beschikbaar. Uiteindelijk een privé dokter gevonden, uitermate vriendelijke en vooral kundige man.
Hij kon mij vanachter zijn bureau beoordelen. Binnen 10 minuten stond ik weer buiten en natuurlijk was bruintje wat lichter.
Daarna naar de gemeente voor verlenging omdat online verlengen niet werkte bij mij. Daar liepen ze tegen hetzelfde probleem aan, dat ik overigens van een goede vriendin al herkende.
Het oude, maar nog steeds geldige SEF kaartje heeft minder cijfers dan het nieuwe kaartje, tja daar heeft een computerprogramma moeite mee.
Maar de vriendelijke dame nam contact op met IMT (Portugese RDW) en een paar dagen later lukte het wel. Gewoon de standaard prijs voor verlengen, 30 euro, betaald.
Een verklaring gekregen die tot 90 dagen na mijn verjaardag geldig is. Maar de verwachting is dat mijn nieuwe rijbewijs binnen 1 of 2 weken per post bezorgd wordt.
Let op, ik had al een Portugees rijbewijs dus gaat het relatief gemakkelijk.

Nou dan gaat het eindelijk gebeuren, mijn pensioentje (ongeveer 200 euro) komt eraan. Dus elke maand automatisch geld op mijn rekening, eigenlijk mijn eerste inkomen in 15 jaar.
Je krijgt het niet zomaar, nee je moet er wel wat voor doen.
De pensioenverstrekker wil weten of en bewijzen dat je nog leeft. Daarvoor moet je met formulieren naar het Portugese gemeentehuis of Freguesia en daar moeten ze stempels en handtekeningen zetten.
Ze willen ook weten (weer via formulieren) hoe je het uitbetaald wilt hebben. Een vast bedrag voor je hele leven, of eerste 5-10 jaar hoger of lager. Ik heb gekozen voor de eerste 5 jaar hoger en daarna lager. Ik kan het geld nu goed gebruiken, zeker omdat mijn AOW 2 jaar opgeschoven is.
Natuurlijk willen we niet teveel belasting betalen, zeker niet als het maar zo’n klein bedrag is. Dus de Nederlandse belastingdienst om vrijstelling gevraagd omdat ik in Portugal woon en belasting wil/moet betalen. Natuurlijk weer een pak formulieren invullen en bewijzen dat je ook in Portugal belastingplichtig bent.
Had ik een verklaring voor de belastingdienst voor nodig hoeveel ik krijg en van wie, dat koste natuurlijk ook weer moeite en geld.

Maar goed ik ben er nu even klaar mee, letterlijk en figuurlijk.
Mijn rijbewijs is 5 jaar geldig, in leven verklaring ook 5 jaar, mijn ID kaart en SEF kaartje zijn ook nog even geldig.
Eind van het jaar weer een formulieren actie betreffende een levensverzekering. Dat wordt een lastige ivm de scheiding en dan pas over 2 jaar weer een riedel met formulieren en afspraken.

Ik neem er dan een glas Vinho Verde op, misschien wel een flesje in dit prachtige land met geweldige mensen.
Alles komt goed en anders maar niet.

Knutten Portugal

4 Reacties

 1. Marja

  Wat een rot beestjes. Gelukkig dat er iets is, waar je de bulten mee in kan smeren en dat wat verlichting geeft.
  Papierwerk kost een hele boel tijd en energie. Waarom is jou AOW 5 jaar opgeschoven?? Volgens de gegevens, krijg jij dat in 2024. Kijk dat maar eens goed na. Dat is heel simpel om te doen. Zelfs ik kan het.😁😁😂😂

  1. Albert van den Berg

   Dank je. De 5 jaar was een typefout, veranderd naar 2 jaar.
   Wanneer ik AOW echt krijg weet ik wel, ik streep de maanden af 🙂
   Maar vanaf volgende week ben ik 65 en krijg dan 50% korting op treinreizen en vaak bij dierentuinen en andere dingen ook korting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!